Baka glutenfritt

Jun 17th

När det beställdes en glutenfri tårta första gången tackade jag självklart ja, eftersom jag var nyfiken på hur man kunde få en bra smak och konsistens på tårtan utan att använda mjöl. Redan från börja bestämde jag mig för att basen skulle vara en lätt och luftig botten med smak av vanilj och citron (tårtan skulle fyllas med hallon och vaniljmousse och kännas somrig). Eftersom jag ofta gör tårtor som ska kunna staplas eller formas brukar jag använda bottnar som innehåller smör eller olja för att de ska bli stadiga, men när jag nu skulle forma en studentmössa var lätt och luftigt det bästa valet.

Glutenfri studenttårta

Jag sökte runt efter glutenfria recept på tårtbottnar och valde till slut att utgå ifrån ett recept som jag hittade på Bengtssons Baksida.

 

Tårtbotten, 24 cm diameter

180 grader ca 30 min

 

Ingredienser:

4 ägg

2 dl socker

1 dl potatismjöl

1 dl maizena

1 tsk bakpulver

Mitt val av smaksättning:

skalet från en riven citron

några droppar vaniljessens

 

1. Vispa ägg och socker riktigt luftigt (jag brukar köra ca 10 min i köksmaskin)

2. Blanda potatismjöl, maizena och bakpulver i en bunke och vänd sedan ned i ägg- och sockerblandningen.

3. Tillsätt slutligen smaksättningen och häll smeten i smord och bröad form (eller täckt med bakplåtspapper).

4. Grädda ca 30 min i 180 grader, men håll lite uppsikt så att den inte blir bränd på ytan

 

Resultatet blev precis som en vanlig lätt tårtbotten, jättefint och gott. För att förstärka citronsmaken droppade jag lite citronjuice som jag blandat med socker mellan varje lager, vilket även hjälper till att göra bottnarna saftiga.

Lycka till!

 

Vispa ä

About the Author,