Chokladbiskvier

Mar 2nd

På tisdag fyller min underbara mormor år (men hon gillar inte om jag skriver hur mycket hon fyller…)! Mormor är den som introducerade mig till bakning när jag var en liten tjej då vi bakade allt från vetebullar till rulltårta i hennes lilla kök i Bergshamra. Mormor är inte så förtjust i tårta, men alla andra små godsaker är väldigt populära. Därför valde vi att hon skulle firas med chokladbiskvier, så Tårtstugan fick vidga sina färdigheter. Resultatet blev riktigt bra! Jag använde mig av ett recept från Christina Gyllner, den härliga tjej som vann fjolårets säsong av Hela Sverige Bakar.

Chokladbiskvier

ca 30 små biskvier

Botten
100 g mandelmjöl
1 1/2 dl strösocker
1-2 äggvitor

Smörkräm
50 g mörk choklad
125 g smör, rumstempererat
1 äggula
1 1/4 dl florsocker
1 msk äkta vaniljsocker
1/2-1 tsk espressopulver

Topping
200 g mörk choklad
1 msk neutral olja

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Häll mandelmjöl och socker i en skål.

3. Vispa upp äggvitorna med en gaffel lite lätt.
4. Börja med halva mängden äggvita. Rör samman med mandelmjölet. Tillsätt resterande vita, lite i taget, tills du fått en spritsvänlig konsistens. Tänk på att den inte ska vara för lös, utan det ska ganska precis gå att spritsa den.
5. Fyll en spritspåse med smeten. Spritsa ut rundlar på bakplåtspapper, lika stora som 5 kronor. Blöt fingret lite lätt och tryck ner varje botten lite lätt.
6. Grädda i ca 8 minuter tills kanterna precis börjat få lite färg. Låt svalna på plåten.

Biskvibotten ogräddad IMG_1219
Smörkräm
1. Hacka chokladen fint och smält över ett vattenbad eller i mikro. Låt svalna.
2. Vispa smör, äggula, florsocker, vaniljsocker och espressopulver. Använd gärna en köksmaskin för att vispa länge (5-10 min) för att få en riktigt luftig och lätt smörkräm. Häll slutligen i den avsvalnade chokladen och blanda samman.
3. Ställ i kylen tills smörkrämen stelnat något. Det är lättare att arbeta med då den är kylskåpskall.
4. Montering: bred på lite smörkräm på undersidan av varje kaka. Försök att få krämen lite som ett berg. Använd en liten kniv eller palett.
5. Ställ kakorna i kylen medan du smälter chokladen till toppingen.

Chokladsmörkräm IMG_1223

Topping
1. Hacka chokladen och smält över ett vattenbad. Tillsätt oljan. Låt chokladen svalna något innan du börjar doppa.
2. Ta fram några kakor i taget. Doppa kakan i chokladen, låt överflödigt droppa av. Fortsätt med resterande kakor och låt sedan stelna.

Chokladbiskvier

Lycka till!

About the Author,