Hur man gör ett dessertbord

Sep 2nd

Dessertbord Marie

 

För mig har intresset för bakning alltid gått hand i hand med ett stort intresse för pyssel och pynt, vilket innebär att barnkalas är den stora höjdpunkten under året (kanske tillsammans med julafton…). För sällan är det dagar som man så tydligt kopplar samman pyssel och en himla massa fika :)

Numera ser man ofta att allt från barnkalas till jämna födelsedagar och bröllop går i olika teman och det kan faktiskt vara ganska enkelt att sätta samman ett dessertbord som ger ett riktigt snyggt intryck. På barnkalas är det ofta en figur som står i centrum (vilket ofta syns på tårtbeställningar i form av Hello Kitty, Harry Potter, Fåret Shaun…), men det är också snyggt att välja en färgskala som tema.

I vår familj har barnen fått välja en figur som pryder tårtan och sedan låter vi det övriga bakade stämma in i färgerna hos figuren. I det här fallet var figuren kattungen Marie från Aristocats, vilket innebar att färgerna var vitt och rosa. För dekorationerna blev det pompoms och urfina dekaler från underbara Celebrations.se (de har så mycket fint – varning för att man köper en aning mer än vad man behöver).

Välj sedan ut ett par bakverk som du tycker om att göra och fundera över hur du kan få de att passa in i dina färger (strössel, band och fat är enkla sätt att få dina bakade små konstverk att smälta in i temat). I vårt fall valde vi cake pops, cupcakes och tårta.

Dessertbord Aristocats

Av förklarliga skäl står oftast tårtan i fokus hos oss, men med bara ett par små detaljer som den lilla rosa blomman som finns på både cake pops och tårta, liksom den lite större blomman som finns på cupcakes och tårta, så knyts alla bakverk samman och det blir en snygg helhet. Tre bra tips för ett snyggt dessertbord är alltså:

  1. Välj tema och färg och plocka fram, pyssla eller beställ/låna serveringsfat/dekaler och pompoms
  2. Välj ut ett par bakverk som du vill/hinner göra och beställ annat bakat som du vill servera
  3. Rita upp en skiss över hur du vill att saker placeras och bestäm plats i god tid

Och kom ihåg – utsätt dig bara för att skapa dessertbord om det är något du tycker är roligt! Låt det inte bli en stress, utan gör så mycket du tycker är kul. Dessutom går mycket att göra långt i förväg och gillar du inte att baka går det mesta att beställa istället ;)

Lycka till!

 

About the Author,