Wedding ”giveaways” – små gåvor till gästerna

Mar 26th

bröllopskakor

Äntligen har jag fått tillfälle att göra wedding giveaways. Giveaways är små gåvor som man ger till gästerna, vilket är ganska vanligt på bröllop. Det här är dock något som sprider sig och numera har man små gåvor på allt från namngivningar till parmiddagen. Om man inte vill köpa sina giveaways kan man självklart göra sina egna och det tänkte jag tipsa om nu.

Det första steget är att baka kakorna. Jag använder ett enkelt recept på vaniljkakor som blir härligt knäckiga eftersom de innehåller en hel del smör och socker. Dessutom går den bra att kavla (även om det inte alltid känns så…).

Vaniljkakor (ca 40 kakor, beroende på storlek på dina formar)

225 g smör

225 g socker

1 ägg

1 tsk vaniljextrakt

450 g vetemjöl

Vispa smör och socker vitt och luftigt (minst 5 minuter med köksassistent eller elvisp). Tillsätt sedan ägg och vanilj och vispa samman. Rör därefter ned mjölet lite i taget. Mot slutet kan man ösa ut degen på bakbordet och arbeta in det sista av mjölet. Därefter är det viktigt att kyla degen och för att det ska gå snabbare kan man platta till degen innan man lägger den i kylskåpet. Låt den vila kallt i 1-2 h.

När degen har vilat, kavla ut degen och stansa ut de formar du vill ha på dina giveaways. Jag valde bröllopsklänning och tårta. Grädda ca 10-12 min i 180 °C.

Bröllopskakor

Låt sedan kakorna svalna (om de är varma när man lägger på sugarpasten, kommer den att smälta). När kaorna är kalla stansar du med samma kakmått ut sugarpaste som man fäster på kakorna (jag använde hemkokt kolasås till att fästa med). Vill man ha mönster på delar av kakorna kan man stansa/kavla mönster och sedan placera kakmåttet så att önskad del blir mönstrad.

wedding giveawaysgiveaways

Sedan är det bara det bästa kvar – att dekorera! Använd blommor och färger som matchar festlighetens övriga tema, i mitt fall var det lila och rosa som stod på önskelistan. Självklart kan man ge bort (eller äta!) kakorna som de är, men extra snyggt är det förstås om man slår in dem i cellofan och fäster ett snyggt band. Speciellt om gästerna ska kunna ta gåvorna med sig hem.

pink wedding giveaways

wedding giveaways pink

 

Lycka till!

About the Author,